Om man har otur när man köper ett nytt hem kan fallet vara att man köper ett sjukt hus med en rad olika typer av problem – dolda fel. Jordabalkens utgångspunkt är att ett hus säljs i det skick det är, med sina fel och brister. Köparen har därför en långtgående undersökningsplikt för att upptäcka alla fel som går att upptäcka eller kan misstänkas i samband med köpet av den nya bostaden.
Att ta reda på vad man köper för att undvika ett hem med exempelvis mögel- och fuktskador är viktigt både på grund av att man inte vill behöva sanera och renovera hemmet samt för att det är skador som skulle kunna vara negativa för hälsan.
De fel och brister som kunde, eller borde, ha upptäckts av dig som köpare kan säljaren inte anses vara ansvarig för i samband med att du köper en ny bostad. För att ett fel i fastigheten ska räknas som ett så kallat dolt fel krävs att flera kriterier är uppfyllda. Bland annat ska felet avvika från vad köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet med tanke på husets ålder, pris och övriga omständigheter. Felet ska ha funnits vid det tillfälle som huset såldes.
I princip sägas att den typ av dolda fel som säljaren har slutgiltigt ansvar för är brister i byggnadens konstruktion eller utförande, alltså så kallat byggfusk. Säljaren har under normala omständigheter 10 års ansvar gentemot köparen för dolda fel.
När man köper en ny bostad bör man ta reda på husets skick. Om du anlitat en professionell besiktningsman har du sannolikt lättare att hävda att du uppfyllt din undersökningsplikt på ett fullgott sätt och inte kunnat se dolda fel.
Vi på UAMS utför mögeltekniska besiktningar. Läs mer här om mögelteknisk besiktning