Provtagning sker vid vidare teknisk undersökning. Anledningen till att man gör provtagningar är för att få reda vad det är som ger lukter eller symptom i en byggnad. Det finns flera olika typer av prov man kan göra för att komma fram till den rätta åtgärden och lösningen. UAMS hjälper dig i bland annat Stockholm, Västerås och Uppsala med provtagning.
Bland provtagningsmetoderna i samband med att man misstänker eller vet att det finns problem med mögel och bakterier i ett hem finns både provtagningar av material samt av luften.
En provtagningsmetod är en så kallad mikrobiologisk materialanalys av byggnadsmaterial, eller materialprov. Det är en metod som visar om det finns levande eller döda mikroorganismer, som mögel och bakterier, samt hur mycket. Den visar även vilken art av svampar och bakterier som materialet innehåller.
En annan metod för provtagning är en så kallad luftanalys, M-VOC & TVOC, som visar om det finns några flyktiga organiska ämnen i luften. Det är ämnen som bland annat kan avges av mögel och bakterier, fuktskadat byggmaterial, mjukgörare i plastmaterial och förtvålning av mattlim.
Ytterligare en metod för provtagning av mögel och bakterier är en materialanalys av typen M-VOC. Den provtagningsmetoden visar om ett material avger emissioner, som lukter.
Exempelvis när en plastmatta limmas på för tidigt direkt på en betongkonstruktion eller har blivit fuktskadad kan det bildas bland annat 2-etyl-1-hexanol och 1-butanol. 2-etyl-1-hexanol och 1-butanol kan spridas med rumsluften, men också transporteras djupt ner i betongen och lagras där i flera år efter att fukten torkat ut. Med den här typen av provtagningsmetod kan man även ta reda på om ett material har blivit kontaminerat eller luktsmittat.
Det finns flera typer av mögel och bakterier som kan ställa till med problem i ditt hem, i Stockholm, Uppsala och Västerås med omnejd, och som vi kan hjälpa dig att upptäcka. Läs mer på sidan mögel & bakterier eller kontakta oss nedan.