FUKTPROBLEM

Avfuktning – förebyggande åtgärder vid fukt

När man har sanerat en fukt- eller mögelskada så måste man ta hänsyn till varför skadorna har uppstått. Är det ett läckage som efter saneringen är åtgärdad eller är det någon annan orsak till skadorna. Då konstruktionen har visat sig gynnsam för mikrobiell tillväxt så finns det en risk att skadorna återuppstår om man inte åtgärdar orsaken till skadorna. 

UAMS erbjuder tjänster för sunda fastigheter, till exempel avfuktning och hjälp vid fukt i krypgrund i Stockholm, Västerås, Göteborg, Malmö och Uppsala.

Avfuktning – torra hus möglar inte

Det bästa du kan göra för att förhindra mögel är att förebygga fuktskador genom att inspektera ditt hus och se till att det är rent och torrt på vind och i krypgrund. För ingen vill ju göra ett syllbyte!

Lika viktigt är det att se till att våtutrymmen såsom tvättstuga och badrum har effektiv ventilation. Om fuktskadan redan är ett faktum kan du kontakta en besiktningsman eller professionell fuktsanerare som kan hjälpa dig med en eventuell avfuktning. Vi på UAMS erbjuder en rad tjänster inom avfuktning i Stockholm, Västerås och Uppsala.

Vad är fukt?

Begreppet fukt använder vi om vattenånga som vi inte kan se med blotta ögat. Därför mäts det hur mycket fukt luften innehåller genom ett mått som kallas RF - relativ fuktighet. Då ser vi hur mycket fukt det finns i luften i förhållande till luftens temperatur. Vid 45% RF utvecklas och förökar sig kvalster, och vid 70% RF utvecklas mögel.

De första tecknen på mögel i hus brukar vara dålig lukt, till exempel från syllen. Lukten sätter sig i kläder och bohag, och inte sällan är det dina vänner och bekanta på tillfälligt besök som gör dig uppmärksam på situationen. Det är viktigt att komma ihåg att det är direkt skadligt för hälsan att andas in den här typen av föroreningar. Därför är det viktigt att se över fuktnivåerna i hemmet för att ta reda på om en avfuktning kan bli aktuellt.

Fukt kan åtgärdas med avfuktning i exempelvis krypgrunder

För att komma tillrätta med fukt i en bostad kan man ta hjälp med avfuktning och få en kylavfuktare installerad. Det är en vanligt förekommande åtgärd. När luften leds in i kylavfuktaren kommer den att kylas ned. Resultatet blir att vattnet kondenseras och kan fångas upp till avlopp eller behållare som sedan töms. Luften blir sedan åter torr och varm. Det är en populär åtgärd eftersom den är relativt energisnål och inte särskilt dyr i inköp samtidigt som den kan ställas i princip var som helst.

En annan lösning inom avfuktning kan vara en så kallad sorptionsavfuktare. Istället för att kyla luften, likt ovan nämnda kylavfuktare, blir luften uppfångad genom en rotor. Rotorns luftkanaler har ett särskilt ytmaterial som suger upp fukten. Denna förångas med hjälp av varmluft från en fläkt i rummet. Den här åtgärden är mest effektiv i utrymmen med låg temperatur, som ouppvärmda utrymmen och vid fukt i krypgrunder. Läs mer om avfuktare för krypgrund

Avfuktning – för ett tryggt och ombonat hem utan fukt

Det kan vara av värde att noga jämföra de avfuktare som finns på marknaden. Ställ dig frågan vad som är viktigt för dig och din familj. Om avfuktaren ska stå inne i bostaden kan ljudnivån vara av intresse. Kan du ställa in när och hur den ska vara igång, för att skapa energieffektivitet? Hur mycket luft klarar den av? Vart tar vattnet vägen? Detta är frågor som bör styra ditt val för att skapa de bästa förutsättningarna för att undvika fukt och mögel i längden.

Ta en kontakt för hjälp med fukt i krypgrunder, avfuktning i Stockholm, Uppsala och Västerås. Kontakta oss nedan.

Vill du veta mer, kontakta oss så hjälper vi dig

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight