FUKTPROBLEM

Luktsmitta i hemmet

Ett uttryck som man kanske har hört talas om i samband med fukt och mögel är luktsmitta. Men vad innebär egentligen att man har problem med luktsmitta i hemmet?

Luktsmitta tar fäste i hemmets material

Luktsmitta innebär att ett material har bundit lukter från emissioner från annat mikrobiellt skadat material utan att materialet själv har möglat. Alltså att ett visst material luktar på grund av att det finns skadat material i hemmet.

Det kan exempelvis vara att personer som bor i mögelhus luktar mögel på grund av kontaminering eller med andra ord hår och kläderna har blivit utsatta för luktsmitta. Luktsmittan kan även bära gifter, så kallade toxiner, från en mikrobiell skada. Toxinerna är mycket stabila och kan påverka inomhusmiljön i åratal om smittat material inte byts ut.

Det är inte alltid som det är helt klart varför det finns en viss lukt i hemmet och vilket material som sprider lukten. Bakgrunden kan vara fukt och mögel utan att man lyckas med att lokalisera en skada. För att veta vad luktsmittan beror på är det därför bra att börja med en utredning av något slag. Det kan exempelvis vara en mögelteknisk besiktning eller en fuktmätning i hemmet.

Provtagningar hittar bakgrunden till luktsmittan

När man genom en utredning lyckats hitta exempelvis mögel i hemmet kan man sedan bestämma vad som ska göras för att sanera möglet och bli kvitt problemen. För att bli av med luktsmitta kan det ibland även krävas att det skadade materialet som har spridit luktsmittan avlägsnas och byts ut till nytt.

Det finns även ett flertal typer av provtagningar som kan utföras i ett hem för att ta reda på vad det är som sprider lukter och leder till olika slags symptom. Bland annat kan materialprover och luftprover göras. Läs mer här om provtagningar samt om mögel och bakterier

Vill du veta mer, kontakta oss så hjälper vi dig

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight