FUKTPROBLEM

Hur förebygger / åtgärdar man mögel på vinden?

Det finns ett antal anledningar till att man kan få mögelproblem på vinden. Det kan bero på att vatten och fukt kommer in utifrån eller att fukt tar sig upp nedifrån övriga huset. Det finns även ett antal sätt att förebygga och åtgärda problem med mögel på vinden och en bra början är en mögelutredning i Stockholm.

Isolering med lösull i Stockholm Uppsala Västerås Malmö och Göteborg

Förebygg att få problem med mögel

Fukt kan ta sig in på vinden utifrån om taket är i ett dåligt skick och inte håller tätt. Fukten kan samtidigt alltså komma upp på vinden nedifrån huset. Om man har en otillräcklig ventilation nere i övriga huset kan det göra att fukten stiger upp på vinden och kondenseras, vilket kan göra att man får problem med mögel.

Det finns ett antal sätt som man kan hindra att förutsättningarna blir de rätta för möglet att bildas och få fäste på vinden. Först och främst bör man se över ventilationen nere i huset för att undvika att den fuktiga luften når vinden. Sedan kan man även se till att taket håller tätt samt att exempelvis takfönsterna är täta.

För att hindra att fukten ställer till med problem kan man även användas sig av en avfuktare, exempelvis en så kallad sorptionsavfuktare. En sorptionsavfuktare tar in luften på vinden och suger upp den fukt som finns i luften. Den här typen av avfuktare fungerar särskilt bra i just utrymmen som har lägre temperaturer.

Mögelsanering på vinden

Om man har fått problem med mögel på vinden kan en sanering bli aktuell för att åtgärda problemen. Man kan då använda sig av olika metoder, exempelvis isblästring där man blästrar ytan med torr-is, torrsugning där man suger ut det skadade materialet eller foggning där man behandlar det skadade materialet med en särskild dimma som effektivt fyller vinden.

Läs mer om vad som räknas som dolt fel vid husköp.

Vill du veta mer, kontakta oss så hjälper vi dig

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight