FUKTPROBLEM

Vad räknas som dolt fel vid husköp?

Ibland hör man talats om att så kallade dolda fel har visat sig efter ett husköp. Vad räknas som dolt fel vid husköp? Det finns bestämmelser för vad som egentligen kan kallas för ett dolt fel när man upptäcker brister i huset i efterhand efter ett genomfört husköp.

Dolda fel

Det här är dolda fel

Med en överlåtelsebesiktning inför ett husköp får man reda på vilka risker och brister som finns i fastigheten och kan på det viset välja om man vill köpa huset eller inte. Vissa fel som upptäcks i efterhand kan ses som dolda fel som säljaren ska ansvara för, men inte alla typer av fel och brister.

Dolda fel är sådana fel som fanns i huset när det köptes, men som inte har kunnat setts med en grundligt utförd besiktning. För att vara ett dolt fel ska det inte heller vara något som man av husets ålder och konstruktion bör ha kunnat förvänta sig. För att brister i huset ska ses som dolda fel i efterhand ska det alltså vara fel som man som köpare inte på något möjligt vis kunde ha hittat.

Om man vid en överlåtelsebesiktning ser tecken på att det kan finnas fukt och mögel i en byggnad och detta sedan visar sig vara fallet så ses det alltså inte som ett så kallat dolt fel.

Besiktning och utredning inom fukt och mögel

För att undvika att få problem i efterhand när man väl har köpt ett hus är det en god idé att utföra en noggrann besiktning samt eventuella vidare utredningar i samband med husköpet. Om det visar sig att det finns tecken på fukt och mögel bör man undersöka om så verkligen är fallet, om man är intresserad av ett husköp.

UAMS utför utredning inom fukt och mögel i städer som Stockholm, Västerås, Enköping och Uppsala.

Vill du veta mer, kontakta oss så hjälper vi dig

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight