TJÄNSTER

Det här är äkta hussvamp

Den äkta hussvampen, Serpula lacrymans, är vår mest fruktade fiende bland rötsvampar. Det beror på att den under vad som är gynnsamma omständigheter för svampen kan bryta ner bjälkarna inom ett stort område på mycket kort tid samt för att det är komplicerat att sanera en angripen byggnad. Vi arbetar med saneringar i bland annat Stockholm, Uppsala och Västerås.

Äkta hussvamp kräver kalk och vatten

Den äkta hussvampen kan alltså ställa till med stora problem i ditt hus i exempelvis Stockholm, Uppsala, Götebor, Malmö, Sundsvall och Västerås med omnejd. Den som har otur kan råka ut för att hussvampen spridit sig genom flera våningar innan den upptäcks. I sammanbyggda hus kan den dessutom ha spridit sig till grannen och ställa till med besvär i fler bostäder än en.

För att kunna överleva kräver den äkta hussvampen att det finns tillgång till kalk och vatten. Kalk kan den få från murbruk, puts, betong, gips, mineralull, leca, eller andra kalkhaltiga material. Kalken används till att neutralisera pH-värdet, eftersom Serpula lacrymans utsöndrar oxalsyra. Finns det inte tillgång till kalk så dör svampen i sitt eget syrabad.

Den äkta hussvampen kräver relativt låg fuktighet jämfört med annan hussvamp. När fuktnivån kryper till under optimal, så slutar svampen att växa aktivt. Den kan däremot ligga i dvala under något decennium utan att dö och börjar växa igen om träets fuktkvot stiger till rätt nivå.

Serpula lacrymans kännetecknas av att det angripna träet blir lätt brunfärgat och spricker i djupa sprickor med cirka 50 millimeters mellanrum eller mer. På golvet kan ofta ett brunt pulver, som brukar liknas vid kanel eller kakao, bli synligt. Optimal temperatur för svampen är cirka 20 grader Celcius vid cirka 37 grader Celcius dör svampen.

Se galleriet med äkta hussvamp

För att bli av med mögel, svamp och bakterier i ett hem finns det ett flertal åtgärder som kan tas. UAMS arbetar med utredning och sanering i bland annat Stockholm, Uppsala och Västerås. Läs mer här om sanering och ta även gärna en titt i galleriet med bilder på äkta hussvamp.

Vill du veta mer, kontakta oss så hjälper vi dig

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight