FUKTPROBLEM

Krypgrund – Krypgrundsavfuktare (Sorptionsavfuktare)

Krypgrunder förekommer i olika utförande, främst med avseende på ventilationen, uteluftsventilerad, inneluftventilerad och helt oventilerat kryputrymmen.

Krypgrund, är oftast att betrakta som en riskkonstruktion. Detta gäller särskilt uteluftsventilerade krypgrunder.

Fukt till husgrunden kan transporteras på olika sätt:

  • Via luften, sk sommareffekt. När den varma uteluften ventileras in på sommaren, kyls den snabbt ner och skapar högre luftfuktighet och i värsta fall kondens.
  • Marken kan tillföra fukt till krypgrund, blindbotten, syllar m.m. Dels genom avdunstning från mark och grundmur, och vid avsaknad eller bristfällig fuktspärr.
  • Trä och annat konstruktionsmaterial utsätts för fukt vilket med tiden leder till fuktskador.

Dessa skador kan förebyggas. T.ex. med att man monterar in en sorptionsavfuktare (krypgrundsavfuktare) eller sk termisk avfuktare (en avfuktare som avfuktar med hjälp av värme).

Sorptionsavfuktare är avsedd för krypgrund, torpargrund mm. Sorptionsavfuktare fungerar även vid låga temperaturer till skillnad från kondensavfuktare.

För att åstadkomma en fuktsäker krypgrund måste metod och utförande anpassas efter de förutsättningar och villkor som är aktuella just för din grund/markförhållanden.

Vi på UAMS AB har samarbeten med flera leverantörer inom det nämnda området samt har olika godkännanden som montörer för sorptionsavfuktare.

Informationen på denna sida är en allmän beskrivning.

Vill du veta mer, kontakta oss så hjälper vi dig

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight