FUKTPROBLEM

Hur fungerar avfuktningsteknik – 6 tecken som avslöjar fuktproblem – vad du kan göra 

Modern avfuktningsteknik som verkligen fungerar 

Med hjälp av en avfuktare säkerställer du att luftfuktigheten passar både människor, byggnader och saker. Rätt avfuktningsteknik bekämpar även obehaglig lukt och minskar risken för mögelbildning. 

Nackdelar med förhöjd luftfuktighet 

 • Överallt där luftfuktigheten och temperaturen inte är i balans börjar mögel och bakterier utvecklas, vilket kan orsaka hälsorisker.
 • Fuktighet gör ibland att rumsluften känns kall och obekväm. Det kan orsaka reumatism och muskelvärk.  
 • Fukt kan orsaka dyra skador på kläder och hemtextilier. Det absorberas i kläderna och orsakar en unken lukt. Det kan också orsaka färg- och texturförändringar på läderskor och väskor, vilket förstör dem.  
 • Många garage- och hantverksutrymmen är dåligt ventilerade och fukt kan orsaka skador på lagrade föremål.  
 • Många matvaror påverkas negativt av fukt, vilket kan vara vanligt till exempel i ett sommarhus. Sockret och kryddorna klumpar ihop sig och knäckebröd mjuknar i skafferiet.  
 • Sängkläderna blir fuktiga när du är borta, inredningen luktar unket och textilierna är förstörda av mögelfläckar t ex i husvagn eller båt. Fukt kondenserar på fönsterrutorna, väggarna i badrummet eller tvättstugan förblir fuktiga efter en dusch och bastupanelerna möglar eller dörrposterna sväller. 

Orsaker till för hög fuktighet i hus? 

 • Avdunstning av vatten. Varje hem producerar 5-10 liter vattenånga per dag som ett resultat av hushållsaktiviteter, till exempel bad, bastu, dusch, tvätt, torkning av kläder, strykning och matlagning. 
 • Otillräcklig ventilation. Stängda rum och otillräcklig ventilation fångar upp det mesta av den fuktiga luften och skapar instängd fukt och kondens. 
Kondens på fönster kan behöva avfuktningsteknik

6 tecken som visar att man har fuktproblem? 

 • Tapeten lossnar från väggen. 
 • Mögel och fuktfläckar uppstår på väggar eller duschdraperier. 
 • Du känner en obehaglig, unken lukt. 
 • Gulaktiga fläckar uppstår på kläder, mjuk möbelklädsel och läder. 
 • Det finns rost på metallytorna. 
 • Träet sväller eller färgen flagnar. 

Vad är avfuktningsteknik? 

 • Att återställa fuktbalansen med rätt avfuktningsteknik. 
 • Att använda rätt utrustning för avfuktning vid behov 
 • En balanserad och jämn temperatur inomhus. 
 • God ventilation (ventilation, filtrering och ersättningsluft). 
 • God hygien på platser som är utsatta för fukt.

Det är viktigt att hitta grundorsaken till fuktproblemet. Så efter att saneringen är genomförd, de fuktiga ytorna är torra och eventuella mögelskadade ytskikt är ersatta, så måste man hitta orsaken till att problemet uppstod från första början. Finns det ett läckande rör, eller uppstår kondens pga dålig konstruktion eller bristande ventilation? Om man inte åtgärdar orsaken så är risken stor att nya fuktskador uppstår och då får man börja om från början – igen.  

UAMS erbjuder tjänster inom avfuktningsteknik och kan ge råd och hjälp om ditt hus har fukt i krypgrunden. Vi erbjuder avfuktningstekniska lösningar i hela Stockholmsområdet, Västerås, Enköping och Uppsala. Bor du utanför dessa områden, ta ändå en kontakt med oss så ser vi vad vi kan hjälpa dig med.  

Avfuktningteknik som funkar – mögel kan inte leva i ett torrt hus 

Vad kan man göra för att förebygga fuktproblem? Det bästa är att göra en utredning eller en inspektion av huset för att se om det är torrt eller fuktigt, t.ex. i krypgrunden eller på vinden. En inspektion görs även i våtutrymmen, som badrum, toalett och dusch. Finns tillräcklig ventilation. När man t.ex. badar eller duschar ökar luftfuktigheten rejält i badrummet och då hjälper en fläkt att återställa fuktbalansen i luften.  

Skulle utredningen visa att det finns fuktproblem så behövs fuktsanering. En professionell saneringsfirma kan det här med avfuktningsteknik och kan hjälpa dig med lösningar för avfuktning. Kontakta oss för en kostnadsfri offert.  

Fuktmätning i Stockholm, Malmö och Göteborg
Fuktmätning av platta i Stockholm

RF – Relativ Luftfuktighet, mer än det vi kan se och känna 

Fukt är mer än det vi kan se och känna. Fukt som finns i luften behöver mätas med instrument som är känsligare än våra fysiska sinnen. I branschen kallas den mätbara fukten för RF som står för Relativ Luftfuktighet. Det finns nivåer av RF där det händer olika saker i ens hem. Om t.ex. luftfuktigheten (RF) överstiger 45 % så frodas kvalster. Vid 70 % RF är miljön gynnsam för mikrobiell tillväxt och risken är stor att man får problem med mögel.  

Mögel kan upptäckas genom att det luktar på ett speciellt sätt. Det luktar obehagligt. Olika människor är olika känsliga för denna lukt. En del känner av den direkt. Kanske får du en kommentar från någon som kommer på besök.  

Det är viktigt att veta att mögellukt inte bara är ett tecken på framtida problem. Mögellukt är hälsofarligt att andas in. Det är alltså viktigt att så snabbt som möjligt hitta orsaken till problemet och att åtgärda fuktproblemet med rätt avfuktningsteknik.  

Rätt avfuktningsteknik på rätt plats 

Beroende på om fuktproblem uppstår i en bostad med normal rumstemperatur eller på platser med kallare luft, t.ex. krypgrund så använder man olika typer av avfuktare.  

Inomhus i en bostad används vanligtvis en kylavfuktare. Detta är en relativt vanlig avfuktningsteknik. Man leder in luften i kylavfuktaren där den sedan kyls ner. Fuktigheten i den nedkylda luften omvandlas då till kondens, dvs vatten. Detta samlas upp i en behållare eller leds direkt bort till ett avlopp. Det finns olika effektgrad bland sådana avfuktare och vilken du väljer beror på olika faktorer. Vi på UAMS har mycket effektiva avfuktare, vilket gör att du inte behöver köpa onödig utrustning för en (förhoppningsvis) enstaka åtgärd.  

I kallare utrymmen, som krypgrund eller kallvind, används en sorptionsavfuktare. Den kyler inte luften (som redan är kall) utan den suger upp luft med hjälp av en rotor. Luftens leds då igenom speciella kanaler inuti sorptionsavfuktaren. Dessa kanaler har speciella ytskikt som absorberar fukt från den kalla luften. Fukten förångas sedan och leds ut med fläktar.  

Här kan du läsa mer om avfuktare för krypgrund 

Avfuktningsteknik ger ett sunt inomhusklimat utan fukt 

Om du vill kan du Googla och läsa på om olika avfuktningstekniker och avfuktare som finns på marknaden. Vi hjälper dig gärna om du vill, på telefon eller genom kontaktformuläret nedan. Saker du kan fundera över är t.ex. hur hög ljudnivå har avfuktaren, om den ska stå i bostaden samtidigt som man bor där. Finns det någon timer som kan aktivera den då man själv är borta på jobbet. Hur stora rum klarar den av att avfukta? Finns det avlopp för att leda ut vattnet, eller samlas det upp i behållare? Vi hoppas att du hittar den bästa avfuktningstekniken för just dina behov.  

Mer information om olika typer av avfuktningsteknik 

På UAMS är vi experter på avfuktningsteknik, mögelsanering och återställning av fuktskador. Vi har skrivit en del artiklar om det här på vår webbplats som du kan läsa vidare på här: 

Vill du veta mer, kontakta oss så hjälper vi dig

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight