FUKTPROBLEM

Hur uppstår mögel i byggnader?

Mögel kan uppstå i en byggnad om förutsättningarna är de rätta för möglet. Mögelsporer finns naturligt i luften och om bland annat fuktnivåerna är tillräckligt höga kan möglet börja växa.

Fuktmätning besiktning och återställning

Mögel kan uppstå i fuktiga utrymmen

Kanske kommer problemen med mögel i en byggnad ibland som en överraskning och man frågar sig hur möglet kan ha uppstått. För att mögel ska börja växa krävs bland annat fukt och ett material som möglet kan få fäste i. Det kan exempelvis vara skivor av spån och gips, trä, plast och annat. Om man bor i ett hem där dessa faktorer samspelar kan det leda till att mögel uppstår.

I vissa delar av ett hem är fuktnivåerna naturligt högre och risken för mögelproblem vara särskilt stora. Det är i våtutrymmen som exempelvis ett badrum eller en tvättstuga. Men det finns även andra anledningar till att man kan tänkas få problem med fukt i ett hem. Det kan vara så att man har haft en vattenläcka, att man har ett otätt hem så att regnvatten kommer in i huset eller att fukt från marken tar sig in i huset om dräneringen är dålig.

För att minska riskerna för att mögel ska uppstå är det därför bra att bland annat se till att ventilationen är tillräcklig samt att taket och andra delar av byggnaden håller tätt.

Så upptäcks mögel

Om det har gått så långt att mögel har uppstått i ett hem kan en sanering behövas. Några tips för att upptäcka mögel i hemmet är bland annat att tänka på om det finns en unken lukt i hemmet samt på synliga tecken.

Mögel kan bland annat vara synligt som svarta prickar, men kan även ha andra färger som bruna, röda och gröna nyanser. Läs mer här om orsakerna till mögel

Vill du veta mer, kontakta oss så hjälper vi dig

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight