FUKTPROBLEM

Hur går en husbesiktning av radon till?

Om man misstänker att det finns höga halter av radon i hemmet kan en husbesiktning med fokus på radon utföras. En sådan radonbesiktning består av flera steg där man tar reda på om det finns problem med radon i huset.

Husbesiktning radon

Husbesiktning av radon i flera steg

Att bo i ett hem där det finns problem med radon kan om man har otur leda till hälsobesvär hos dem som bor i huset. De så kallade radondöttrarna följer med luften ned i lungorna där de sedan faller sönder. I samband med detta så påverkas kroppen negativt av strålning. Radon kan i värsta fall leda till lungcancer.

När man undersöker om och var det finns radon i hemmet genom en husbesiktning med fokus på radon så utför man en kontroll i flera steg. Först och främst kan byggnadsmaterial i hemmet kontrolleras för att se om det innehåller material som ger ifrån sig radon. Ventilationens funktion kan också ses över för att se att allt fungerar som det ska. Vid en husbesiktning med fokus på radon undersöks även slutligen om det kommer in radon i huset från marken utanför.

Efter en husbesiktning med fokus på radon kan det sedan bli aktuellt med någon typ av radonsanering där man åtgärdar problemen. En radonsanering kan exempelvis innebära att man använder sig av mekanisk ventilation för att ventilera luften eller att man använder en radonavskiljare om radon finns i vattnet.

Radonmätning och radonsanering från UAMS

Det första steget för att veta om man har höga halter av radon i hemmet är en radonmätning. Sedan kan man med en radonbesiktning få reda på exakt vad som behöver göras. Vi på UAMS hjälper till med radonmätning och radonsanering i städer som Stockholm, Västerås, Enköping och Uppsala. Läs mer om tjänsterna inom radonmätning och radonsanering.

Vill du veta mer, kontakta oss så hjälper vi dig

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight