FUKTPROBLEM

När finns det risk för radon i hus?

Radon är en gas som kan vara skadlig för dem som bor i ett hus där det finns förhöjda halter av gasen. När finns det risk för radon? Radon hittas i visst byggnadsmaterial, i marken samt i vissa fall i vatten och i vissa hus är risken större att få problem med radon än i andra beroende på de specifika omständigheterna.

Risk för radon i hus

Radon från ett flertal källor

Den radioaktiva ädelgasen radon kan finnas i det material som användes vid byggandet av huset. Till exempel så kan en viss typ av betong som användes längre tillbaka i tiden, blåbetong, avge särskilt höga radonhalter. Radon kan också ta sig in i en byggnad genom golvplattan eller genom väggarna i en källare via marken utanför samt ibland finnas i dricksvatten från brunnar som borrats i berg.

Om man har ett hus som är äldre där blåbetong har använts vid byggnationen samt om man bor i ett område med mycket markradon eller har ett hus med direktkontakt med marken så kan det finnas risk för radon i huset. Likaså om man alltså har en egen brunn som borrats ur berg.

För att veta om man har höga nivåer av radon i huset så kan man själv utföra en mätning av radonhalterna. Efter en sådan mätning kan man sedan fortsätta med ytterligare mätningar som fastställer var radonet har sin källa.

Radonmätning och radonsanering vid radon i hus

Om det finns för höga nivåer av radon i huset blir det sedan aktuellt med en radonsanering. Vilken metod som då används skiljer sig beroende på var problemen finns någonstans. UAMS utför både radonmätning och radonsanering runt om i Mälardalen. Vi är verksamma i städer som Stockholm, Västerås, Enköping och Uppsala.

Läs gärna mer om våra tjänster inom radonmätning eller inom radonsanering och ta kontakt för att veta mer.

Vill du veta mer, kontakta oss så hjälper vi dig

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight