FUKTPROBLEM

Varför ska man göra test av radon i sitt hus?

Det finns vissa byggnader där det kan finnas en särskild risk för allt för höga nivåer av gasen radon. Att bo i ett hem med höga nivåer av radon kan vid en långvarig utsättning för gasen leda till negativa hälsoeffekter. Det finns därför anledning att göra ett test av radon i hemmet.

Radontestning av hus

Undvik hälsorisker genom radontestning

Radon är en radioaktiv gas. I samband med att radonet sönderfaller sprids radioaktiva ämnen, så kallade radondöttrar. Dessa radondöttrar klan sedan följa med inandningsluften ned i lungorna där de i längden kan skada vävnaden i lungorna och leda till lungcancer. Om man misstänker att man har höga nivåer av radon i hemmet så finns det därför all anledning att göra radontestning.

Radon kommer in i hemmet på ett flertal vis. För det första kan det vara så att radonet kommer in i bostaden via marken under huset och i anslutning till källaren. För det andra så kan radonet även frigöras via byggnadsmaterialet i hemmet. Längre tillbaka i tiden användes blåbetong som hart visat sig ge ifrån sig särskilt mycket av radongasen. Slutligen kan radon även i vissa fall finnas i vattnet.

Radontestning och radonmätning i Stockholm

UAMS utför radontestning i Stockholm, samt andra orter i Mälardalen som Västerås, Enköping och Uppsala. Testar radonhalterna i hemmet gör vi genom att utföra en radonmätning. När vi utför radonmätning i Stockholmsområdet samt resten av verksamhetsområdet tar vi med hjälp av vår utrustning reda på var radonet kommer från samt hur höga nivåerna är.

Efter radontestning och radonmätning så kan det sedan vara så att man måste göra något åt det höga nivåerna. Det finns då en rad olika metoder beroende på var radonet finns.

Läs mer här på vår hemsida om radontestning och radonmätning i Stockholm och resten av Mälardalen.

Vill du veta mer, kontakta oss så hjälper vi dig

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight