FUKTPROBLEM

Vad menas med sjuka hus?

Sjuka hus är ett uttryck som man säkert har hört talas men kanske inte helt vet vad det innebär. Här nedan följer några fakta kring det som brukar benämnas som sjuka hus.

Vad menas med sjuka hus

Fakta om sjuka hus

Ett sjukt hur är alltså ett hus som har någon typ av skada som kan vara negativ både för huset i sig men även för hälsan hos dem som bor i huset. Om man har hälsobesvär som är kopplade till att man bor i ett sjukt hus brukar det kallas för att man har sjukahus-sjuka.

60-, 70-, 80-, 90-talshus och felaktigt renoverade äldre hus är de som är i riskzonen för sjuka hus. Exempelvis en vattenskada som leder till mögel kan göra att man får ett sjukt hus, vilket sedan kan leda till vissa typer av allergier, huvudvärk, irritation i ögon och näsa och så vidare. Läs mer även här om hälsobesvären.

Information kring sjuka hus som kan vara bra att veta är att cirka 95 procent av alla mögelskador är dolda i konstruktionen, att man aldrig kan torka ut eller på kemisk väg få bukt med mögel- och bakterieskador, att mögel och bakterier avger lukt, M-VOC, som vi inte behöver känna trots att fukten har avlägsnats samt att människans luktsinnesceller mättas efter 2 till 15 sekunder. Detta kan också det göra det svårt att upptäcka ett sjukt hus.

Ytterligare relevanta fakta är att man aldrig kan allergitesta fram ett sjukahus-symptom, att man enbart med fuktmätning aldrig kan lokalisera en mögel- eller bakterieskada samt att Arbetarskyddsstyrelsen klassificerar 85 % av våra skolor och dagis som sanitär olägenhet. 

Sanering i Stockholmsområdet

Det finns alltså mycket att tänka på när det gäller sjuka hus. Vi utreder och sanerar sjuka hus bland annat runt om i Stockholmsområdet. Kontakta oss gärna för att veta mer.

Vill du veta mer, kontakta oss så hjälper vi dig

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight