FUKTPROBLEM

Förebygg fukt på vind - kallvind

Att det bildas mögel på en kallvind beror ofta på två orsaker. Fukt på vind pga läckage utifrån eller fukt inifrån. Det finns ett flertal metoder som kan användas för att förebygga en fuktig vind. Vi på UAMS arbetar med förebyggande åtgärder och saneringar av fukt och mögel ibland annat Stockholm, Uppsala och Västerås.

Metoder för att förebygga fuktig vind

En anledning till en fuktig kallvind är alltså att luft inifrån kommer upp på vinden. Fukt inifrån beror oftast på att man har en för dålig ventilation inomhus. Huset kan vara av äldre typ och ventilationssystemet därför inte är dimensionerat för flera personer. Fukten kan även komma upp på vinden på grund av duschar, tvättmaskiner eller ändrad värmekälla med mera. Fukten, den varma luften, vandrar upp på vinden och möter det kalla yttertaket. På vinden kondenseras luften, vilket leder till att fukt och mögel kan uppstå.

Det finns olika sätt att förebygga återkommande mögelpåväxt på vinden. Den primära åtgärden är att dimensionera om ventilationssystemet för att ta hand om fukten innan den når vinden. Detta kan vara svårt och kostsamt i äldre hus. De sekundära åtgärderna är att ta hand om fukten när den når vinden. Dessa åtgärder är likt de som används i krypgrunder. Till exempel kan man förebygga en fuktig vind genom att man monterar in en sorptionsavfuktare eller en så kallad termisk avfuktare, en avfuktare som avfuktar med hjälp av värme.

Om man har otur kan en fuktig vind alltså leda till mögel. Vid en sanering av mögel finns det sedan ett flertal metoder. Till exempel isblästring som ni kan se här.

Avfuktning av vinden

Ett smidigt vis att förebygga fukt på en vind är alltså att använda sig av en avfuktare. Läs gärna mer här om avfuktning och vad fukt är för något egentligen. UAMS förebygger fukt ibland annat Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö och Västerås.

Vill du veta mer, kontakta oss så hjälper vi dig

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight