FUKTPROBLEM

Har man ett ansvar att söka efter mögel vid husköp?

I samband med ett husköp så finns det ett ansvar hos köparen att undersöka husets skick. Det finns en så kallad undersökningsplikt. Men som köpare finns det dock även fördelar med att se över vilket skick det hus som man har tänkt att köpa är i och söka efter mögel för att inte råka ut för otrevliga överraskningar.

Vilket ansvar har man att undersöka mögel

Ett ansvar finns att undersöka mögel

När man ska köpa ett hus genomförs en så kallad överlåtelsebesiktning där man kan ta hjälp av en besiktningsman att gå igenom huset. Vid en sådan underökning får man reda på husets allmänna skick samt om det kan tänkas finnas problem med fukt och mögel eller något annat i fastigheten.

Det finns alltså ett ansvar hos en köpare att göra den här typen av undersökning, men det är även något som med fördel utförs. Om man bor i ett hus där det finns problem med fukt och mögel kan det leda till att kostsamma åtgärder behövs i byggnaden. Att bo i en miljö där det finns mögel och fukt kan också om man har otur leda till att de som bor i huset påverkas negativt genom olika typer av hälsobesvär.

Om man vid en besiktning av ett hus som man har tänkt att köpa upptäcker att det finns problem med fukt och mögel eller tecken som tyder på detta kan man sedan fortsätta med vidare tekniks utredning. Vid en sådan utredning får man reda på vilka problem som finns med mögel och vilken omfattning som problemen har.

Här kan du läsa mer om riskerna att köpa hus med fukt

Utredning av mögel från UAMS

I samband med besiktning och vidare teknisk utredning är det bra att vända sig till någon som har de rätta kunskaperna. UAMS erbjuder tjänster inom utredning och mögelteknisk besiktning i städer som Stockholm, Västerås, Enköping och Uppsala.

Läs mer om utredning och mögelteknisk besiktning eller ansvar vid husköp.

Vill du veta mer, kontakta oss så hjälper vi dig

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight