FUKTPROBLEM

Vågar man köpa hus som luktar mögel?

Om man bör köpa ett hus där man upplever en lukt av mögel kan rimligen skilja sig från fall till fall beroende på vilka problem som faktiskt finns i huset. Lukt i byggnaden skulle kunna indikera att det finns problem med fukt och mögel som gör att man nog helst vill undvika att köpa huset.

Hus som luktar mögel

Lukt i huset kan ha olika orsaker

Om man upplever att det finns en lukt i huset som man har tänkt att köpa skulle det kunna innebära att det finns mögel i huset. För att kunna känna sig säker på att det är rätt beslut att köpa huset bör man rimligen undersöka vilka eventuella problem som finns. I vissa fall kan det vara så att den upplevda lukten beror på annat än problem med fukt och mögel.

För att veta vilket skick ett hus är i inför ett husköp genomförs en överlåtelsebesiktning. Det kan då vara bra att använda sig av en kompetent besiktningsman, om man inte själv vet att man har de rätta kunskaperna att utföra en noggrann besiktning. Läs mer om riskerna att köpa hus med fukt.

Om det vid besiktningen visar sig att det inte finns problem med fukt och mögel i huset så kan den upplevda lukten bero på annat. Kanske finns det en unken lukt i huset som istället beror på dålig ventilation och gamla material i huset. Vid ett sådant tillfälle kanske beslutet tas att köpa huset trots den lukt som man upplever. Här kan du läsa mer om husköp och besiktning.

Mögel i huset - utför utredning av UAMS

Om det istället visar sig att det finns tecken på att huset har höga nivåer av fukt samt mögelangrepp så kan man behöva ta hjälp med vidare undersökningar för att vara säker. Med vidare teknisk utredning får man ett bra beslutsunderlag till husköpet.

Funderar du på att köpa hus, men är orolig för mögel? Kontakta oss. Vi på UAMS utför vidare teknisk utredning i bland annat Stockholm, Västerås, Uppsala och Enköping.

Vill du veta mer, kontakta oss så hjälper vi dig

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight