FUKTPROBLEM

Varför ska man utreda mögel inför ett husköp?

Att bo i ett hem med mögel kan föra med sig flera negativa effekter och det finns därför anledning att utreda mögel inför ett husköp. Som köpare har man dessutom själv ett ansvar att undersöka husets skick.

Utreda mögel inför husköp

Mögel påverkar husets skick negativt

Vid ett husköp har man som köpare en så kallad undersökningsplikt att undersöka husets skick. En sådan överlåtelsebesiktning kan göras tillsammans med en besiktningsman. Med besiktningsmannens hjälp kan man upptäcka sådant som problem med fukt och mögel.

För att upptäcka om det finns mögel i en byggnad kan man själv även ha den lukt som finns i huset i åtanke samt mäta hur höga fuktnivåerna är i huset. Om en fuktmätning visar att nivåerna är höga kan det finnas risk att det finns problem med mögel.

Man kan även vara uppmärksam på om man kan se tecken på att det finns problem med mögel. Anledningarna till att man bör undersöka om det finns mögel i ett hus innan ett husköp är alltså flera. För det första så sliter mögel på det material som är angripet och mögelsanering och renovering kan bli aktuellt. En sådan renovering kan ibland bli kostsam och det är troligen inte något som man hade tänkt sig i det nya huset.

Mögel kan även ibland sammankopplas med sådana hälsobesvär som huvudvärk, snuva, irritation i luftvägarna och annat som man säkerligen vill undvika.

Utredning av mögel i huset

Om man misstänker att man har mögel i hemmet så kan vidare utredningar inom mögel och fukt behövas. UAMS hjälper till med mögelutredning och fuktmätningar i städer som Stockholm, Västerås, Enköping och Uppsala.

Läs mer om tjänsterna inom mögelutredning och fuktmätning eller om riskerna med att köpa hus med fukt.

Vill du veta mer, kontakta oss så hjälper vi dig

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight