FUKTPROBLEM

Vilka lukter ska man vara uppmärksam på?

När man ska köpa ett nytt hus är det viktigt att ta reda på om huset är i ett gott skick och undvika att köpa ett hus där det finns problem med fukt och mögel. Ett tecken på att det kan finnas mögel i en byggnad är om det luktar i huset.

Lukter som man ska se upp med

Frän lukt kan innebära mögel

När man ska köpa ett hus så vill man undvika att köpa en fastighet där det finns problem, som sedan måste åtgärdas efter att man har köpt huset. Något som eventuellt kan tyda på att det finns mögel i en byggnad är alltså om man upplever att det luktar. Lukter behöver dock inte automatiskt indikera ett mögelangrepp och det kan därför vara bra att veta hur mögel luktar.

Den lukt som kan innebära att det finns mögel i en byggnad brukar beskrivas som en frän och ibland stickande lukt. Om det finns en jordig lukt i ett utrymme i byggnaden så kan detta även vara ett tecken på att det finns problem med fukt och att en fuktskada har uppstått.

Andra vanliga lukter i ett hem som inte tyder på mögel är avloppslukt eller att det finns en instängd lukt på grund av bland annat undermålig ventilation.

UAMS gör mögelteknisk besiktning och provtagningar

För att veta om det finns mögel i det hus som man har tänkt att köpa utförs en överlåtelsebesiktning. Om det finns tecken på fukt och mögel kan man då upptäcka detta vid besiktningen. För att vara säker kan man sedan fortsätta med vidare utredning och provtagningar i huset för att fastställa problemen.

UAMS är verksamma i Mälardalen i städer som Stockholm, Västerås, Enköping och Uppsala och utför både mögelteknisk besiktning och provtagningar av fukt och mögel. Hör av dig för att veta mer.

Vill du veta mer, kontakta oss så hjälper vi dig

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight