FUKTPROBLEM

Vad är mögel?

Att man kan få problem med mögel i ett hem är något som de allra flesta är medvetna om, men en fundering som kanske uppstår är: vad är mögel?

Vad är mögel - närbild

Mögel är mikrosvampar och bakterier

Om förhållandena är de rätta för möglet kan det bildas och ställa till med problem i en rad utrymmen i ett hem. De fuktiga utrymmena av hemmet har en större risk att drabbas. Det kan exempelvis vara på vinden, i badrummet, i köket eller annat område där det vanligen kan tänkas bildas lite extra fukt.

Det som brukar kallas för mögel är mikrosvampar och vissa typer av bakterier. För att mikrosvamparna och bakterierna ska kunna få fäste krävs alltså att förhållandena är de rätta. Först och främst krävs fukt för tillväxten, sedan behöver de även ha tillgång till så kallat organiskt material att växa på. Det kan exempelvis vara trä och skivor av gips eller spån, men även annat material.

Slutligen kräver många typer av mögel också att det finns syre i det utrymme där de växer. Exakt vilka förhållanden som krävs kan skilja sig från art till art.

Några exempel på vanliga typer är Acremonium som vanligen finns där det finns särskilt med fukt som i en källare, Aureobasidium som även den finns i särskilt fuktiga utrymmen som exempelvis ett badrum, Chaetomium som vanligen angriper material av gips och spån samt Phialophora som också den kan hittas i ett badrum.

Se över huset och undvik mögel

För att se till att minska riskerna för att få problem med dessa mikrosvampar och bakterier i sitt hem kan det vara bra att ha de ovan nämna faktorerna som krävs för tillväxten i åtanke. Att se till att försöka minska på fukten i hemmet kan därför vara ett sätt att minska riskerna.

Läs mer här om definitionen av mögel.

Vill du veta mer, kontakta oss så hjälper vi dig

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight