FUKTPROBLEM

Varför finns det risk att sommarstugan drabbas av mögel?

När man ska köpa sommarstuga är det viktigt att man kontrollerar det skick som fritidshuset är i innan man köper det. Detta för att undvika att köpa ett hus där det finns problem med fukt och mögel. Det finns en rad orsaker till att man får mögelproblem i sommarstugan.

Mögel i sommarstugan

Fukt kan ge mögel i sommarstugan

En bakgrund till att det kan finnas problem med mögel i en sommarstuga är att det är en äldre byggnad som är byggd på en så kallad torpargrund. Vid den här typen av grund kan det finnas en risk att fukt samlas och det finns förutsättningar för mögel att bildas och sprida sig.

En annan bakgrund till att en sommarstuga kan få problem med fukt och i längden då även mögel är att många sommarstugor hålls kalla under vintertiden. I samband med detta kan fuktigheten inuti stugan bli särskilt hög och får negativa effekter på sådant som bland annat väggar och golv.

Slutligen kan det även vara så att huset inte håller riktigt tätt, exempelvis genom att vinden är i ett dåligt skick eller genom att det kommer in vatten genom taket. Detta kan leda till fuktproblem och att mögel börjar växa.

Utredning av mögel i Mälardalen

Som ägare av en sommarstuga kan det vara bra att hålla ovan orsaker till problem med fukt och mögel i åtanke. Om man funderar på att köpa en sommarstuga ska man alltså även utföra en så kallad besiktning. Om man då upptäcker tecken på mögel kan sedan en vidare teknisk utredning behövas.

UAMS hjälper till med utredning och mögelteknisk besiktning runt om i Mälardalen i städer som Stockholm, Västerås, Enköping och Uppsala. Läs mer här om risk för fukt och mögel i sommarstuga samt om utredning och mögelteknisk besiktning.

Vill du veta mer, kontakta oss så hjälper vi dig

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight