FUKTPROBLEM

Vad ska man tänka på inför husköp?

När du ska köpa ett hus är du själv ansvarig för att ta reda på vilket skick huset befinner sig i. Detta kallas undersökningsplikt och finns beskrivet i Lagbokens Jordabalk. 4 kap § 19. Eftersom det kan finnas en rad risker med att bo i ett hus som är utsatt för fukt och mögel så finns det anledning att vara noggrann när man ska köpa en ny bostad. Vad ska man tänka på inför husköp?

Vad ska man tänka på vid husköp

Upptäck sjuka hus med besiktning

Ett hem som har problem med fukt och mögel är negativt för huset i sig och kan om man har otur bli kostsamt att åtgärda. Ett hus med fuktskador, mögel och andra problem skulle alltså också kunna ha en negativ påverkan på dem som bor i huset. Att reda ut byggnadens skick i samband med att man ska köpa ett hus är därför inte bara något som man som köpare är ansvarig att göra utan även något som man tjänar på att göra.

I samband med ett husköp ska en så kallad överlåtelsebesiktning utföras. Efter besiktningen blir det tydligt vilka typer av renoveringar som kan behövas på fastigheten. Under besiktningen kan man också möjligen se tecken på om byggnaden har mögel- och fuktskador, vilket alltså kan vara negativt ur flera aspekter.


Teknisk utredning inför husköpet

För att undvika framtida problem som är relaterade till sjuka hus är rekommendationen därmed att man tar reda på vad man köper.

UAMS har kunnandet inom vidare tekniska utredningar och av oss får du ett gediget beslutsunderlag till ditt tilltänkta hus. Fukt och mögel är sådant som kan vara svårt att upptäcka för blotta ögat och som därför kan kräva en utredning. Du undviker problemen genom att anlita UAMS då vi använder oss av olika provtagningsmetoder för att fastställa eventuella skador. Läs mer på sidan utredning

Vill du veta mer, kontakta oss så hjälper vi dig

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight