31 januari 2024

Här finns asbest i hemmet – de vanligaste platserna

Asbest är visserligen ett kraftfullt och mångsidigt material som har använts under årtionden på grund av dess unika egenskaper och därför hittar man ofta asbest i hemmet. Det är inte bara hållbart och tåligt mot höga temperaturer, utan också ljud- och värmeisolerande samt kemiskt motståndskraftigt. Medan asbest har haft sina fördelar, är det också känt för att utgöra allvarliga hälsorisker om det inte hanteras på rätt sätt.

Asbestsanering iav asbest i hemmet Stockholm
Asbestsanering kräver rätt utrustning.

Asbestsanering: En kritisk uppgift för hälsosamma hem och arbetsplatser

Asbestsanering är en oumbärlig del av att säkerställa säkerheten i äldre byggnader och fastigheter, särskilt de som uppfördes före 1979 då användningen av asbest blev starkt reglerad. Asbest har historiskt använts i en rad olika produkter och material, inklusive asbestcementskivor för tak och väggar, isoleringsmaterial, golvbeläggningar och till och med som tillsats i murbruk och fix/fog.

Rörisolering med asbest i hemmet
Rörisolering kan innehålla asbest

Här är en lista på vanliga platser där asbest kan förekomma i ditt hem

  • rörisolering
  • värmepannor, kakelugnar, rökgångsanslutningar
  • ventilationstrummor och ventilationsaggregat
  • asbestcementskivor på tak, fasader och balkonger, i väggar, soprum och bakom elskåp
  • fönsterbänkar och skivor under fönsterbänkar
  • fönsterkitt
  • gasspisar (strålskydd på skåpsidor mot spisen)
  • plastmattor och golvplattor
  • kakelfix och fog
  • golvbeläggningar
  • mattlim

Källa: https://www.av.se/produktion-industri-och-logistik/asbest/har-finns-asbest/

asbest i hemmet isolering spray

Asbestens olika former: förstå riskerna

Asbest kan existera i flera olika former och är inte alltid uppenbart. Det kan förekomma fritt i produkter eller bundet till och blandat med andra ämnen. Produkter som innehåller sprutasbest utgör särskilt allvarliga risker, med en hög koncentration av asbestfibrer.

Proffs inom asbestutredning och sanering

UAMS AB är ditt pålitliga val när det gäller att utreda och säkert sanera asbest i Stockholmsområdet, Mälardalen och Uppsala. Våra specialister besitter omfattande erfarenhet och expertis inom hantering av asbesthaltiga material och utför noggranna utredningar för att identifiera och åtgärda asbestrelaterade risker.

Säkerhet först: Professionell asbestsanering

Asbestsanering kräver specialutbildning och utrustning. Att bearbeta, såga, slipa eller borra i asbesthaltiga material kan leda till farlig exponering. Vi på UAMS AB följer strikta säkerhetsprotokoll och riktlinjer för att säkerställa att asbestsanering utförs på ett säkert och effektivt sätt.

Din hälsa och trygghet är vår prioritet

Vi sätter alltid din hälsa och trygghet i första rummet. Genom att använda de bästa metoderna och följa lagkraven ser vi till att din fastighet blir fri från asbestrelaterade risker.

Kontakta UAMS AB för säker asbestutredning och sanering

Om du har misstankar om asbest i din fastighet eller behöver professionell utredning och saneringstjänster, tveka inte att kontakta UAMS AB. Vi är redo att hjälpa dig att skapa en säker och hälsosam miljö för ditt hem eller din verksamhet. Vårt verksamhetsområde är i hela Stockholmsområdet, Västerås, Uppsala, Mälardalen med omnejd.

Läs mer om vår tjänst asbestsanering

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight