8 mars 2022

6 tecken på att du behöver avfuktning 2022

En avfuktare tar bort fukt ur luften i ditt hem. Ditt hem kan vara tillräckligt kylt, men om det är för fuktigt kommer det fortfarande att kännas kvalmigt och varmt. Luftfuktare används ofta när det är torrt och kallt. Värmeelement gör luften inuti hem mycket torr. Men under sommaren kan ditt hem kännas kvalmigt om du inte har en luftfuktare som fungerar tillsammans med din luftkonditionering. Hur vet du om du behöver avfuktning för att åtgärda problemet? Använd den här checklistan för allt om avfuktning Stockholm 2022.

Vattenskada fuktskada Stockholm samt avfuktare

Vattenfläckar på väggar eller innertak

Om du har våta märken på dina väggar eller tak är det för mycket fukt i ditt hem och du bör nog skaffa en avfuktare till hjälp. Om du lämnar fläckarna kan de förvandlas till farligt mögel.

Du har ruttnande trä runt dina fönster

Fukt kan ansamlas runt dina fönster och om det blir för mycket fukt kan träet runt fönstren och andra delar av hemmet börja ruttna eftersom det har varit blött för länge. Du kan torka träet genom att torka ut luften med en luftfuktare.

fuktmatning06

Fuktmätning visar över 50 % luftfuktighet

Ta en hygrometer eller en termometer som har funktioner för att testa luften för fuktighet. Om luften i ditt hem är över 50 % behöver du en avfuktare. Om det är under 30 % på vintern är det för torrt. För en exakt mätning av luftfuktigheten kan du läsa mer om fuktmätning här.

Vissa av rummen i ditt hus har en unken lukt

Om du inte tycks ta bort den unken lukt, är mögel och mögel troligen närvarande eftersom det finns för mycket fukt i luften. Mögel lever på fukt så när du tar vattnet ur luften kommer de att dö av. Om huset är byggt på krypgrund kan en sorptionsavfuktare lösa fuktproblemet. Om huset är byggt på en platta på mark, kan du läsa mer om fukthantering och förebyggande åtgärder här.

Sjuka hus

Du känner av allergier

Om du har problem med dina allergier, även inomhus, kan det bero på mögelsporer som trivs i fuktig luft. För att säkerställa att din luft är så ren som möjligt, kör en avfuktare och håll en låg luftfuktighet. Om du vill vara säker på att du inte har skadligt mögel i hemmet, kontakta oss för en utredning. Detta är en trygghet även om du funderar på att köpa ett hus.

Det sipprar in vatten i huset

Vissa hem har problem med att regn och grundvatten sipprar in. Om du märker vattenfläckar i de nedre våningarna av hemmet varje gång det regnar, blir luften i ditt hem också sämre. För att ta bort fuktskadan, skaffa en avfuktare. För att åtgärda större fuktskador, ring oss så kan vi se hur situationen ser ut i ditt hus och vilka åtgärder som bör vidtas. Läs mer om läckage här.

Om du känner igen många av punkterna på checklistan och tror att du behöver en avfuktare med din centrala AC, måste du först förstå vad ditt hem behöver. Utbilda dig själv om typerna, storlekarna och stilarna på avfuktare så att du kan fatta ett välgrundat beslut som fungerar bra för det specifika fuktproblem du står inför.

Det är alltid bäst att rådgöra med en specialist eftersom de kommer att kunna berätta exakt vad som är bäst för dina omständigheter. Att använda en avfuktare kan kyla och ta bort fukt från ditt hem på en gång, vilket ger dig ett bättre inomhusklimat med sval, ren luft för dig och din familj att njuta av året runt.

När du behöver ett välrenommerat saneringsföretag kontakta UAMS AB. Vi är dina saneringsexperter. Vi har även experter för större industriella krav.

Tveka inte att höra av dig till UAMS AB när du har några frågor om avfuktning i Stockholm, Uppsala och hela Mälardalen med omnejd.

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight