23 juli 2018

Flera hälsorisker med mögel

Om man av någon anledning får in vatten och fukt i sitt hus kan det leda till att man får problem med mögel.

Hälsorisker med mögel

Det finns många olika typer av mögelsorter och ett angrepp av mögel är något som bör tas på allvar.

Olika typer av mögel i hemmet

Det finns olika typer av mögel som kan spridas i en byggnad. Exempel är Acremonium som sprids där det kan finnas mycket fukt som exempelvis i en källare, Chaetomium som angriper olika typer av material som skivor i gips och masonit samt Phialophora som bildas där det finns extra mycket fukt. Det kan till exempel vara i ett badrum.

Anledningen att man får mögel i sitt hem är alltså att det på något vis har bildats fukt som gör att möglet börjar spridas. I en källare kan det exempelvis vara så att man har en otät grund som släpper in vatten. Eller så kan det vara så att ett rör har brustit eller på annat vis läckt ut vatten som har skapat fuktskadan.

Mögel kan leda till en rad hälsorisker som bland annat problem med ögon som kliar och svider, ont i halsen, huvudvärk, trötthet samt olika typer av allergier.

Åtgärda källan till mögelproblemen

Eftersom det finns hälsorisker med att leva i ett hem med mögel är det viktigt att göra någonting åt saken när man väl har fått mögel. För att få bort mögel krävs sanering och sådant byggnadsmaterial som har påverkats och förstörts av möglet måste tas bort och bytas ut mot nytt material.

Det är även viktigt att tänka på att det problem som har gjort att fukten har bildats åtgärdas. Om källan till fukten inte åtgärdas kan problemen annars fortsätta. Om fukten till exempel beror på en otät grund är rimligen lösningen att dränera om.

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight