22 maj 2020

Fukt och mögel i fritidshuset?

Den här tiden på året är det vanligt att man upptäcker problem med höga nivåer av fukt i sitt fritidshus. Detta kan bland annat leda till fuktskador och mögel. Har man problem med fukt och mögel är det bäst att åtgärda problemen direkt innan problemen förvärras. En fuktutredning är en bra start för att ta reda på orsaken till problemet.

Upptäcka mögel vid besiktning

Mäta fukt i huset

Många får en otrevlig överraskning när det är dags att väcka liv i fritidshuset till sommaren. När huset stått orört under längre tid är det lättare att upptäcka fukt och mögelproblem. Genom att göra en fuktutredning kan man ta reda på om det om det finns ett läckage eller om någon särskild del i huset är utsatt för fukt. Är fuktnivåerna höga kan det tyda på flera saker. Antingen kan det vara fukt som kommer utifrån. Det kan vara en felaktig konstruktion så att ventilationen inte fungerar som den ska eller att det läcker in vatten någonstans. Det kan också vara rör som sprungit läck och orsakar vattenläcka.

Genom att mäta nivåerna av fukt i huset får man reda på hur mycket fukt det är. En hög fuktnivå gör att mikrosvampar och mögel får grogrund och trivs.

När man tagit reda på fuktnivåerna är det lättare att ta reda på orsaken till problemen och åtgärda. Lösningen kan se olika ut beroende på vad som orsakat problemet och var i huset det uppstått.

Ofta är det ventilationen som är bristfällig och behöver åtgärdas för att få bukt med problemet. Är det golvplattan som är fuktig kan man bland annat montera ett så kallat mekaniskt ventilerat golv.

Fuktutredningar, mögelsaneringar och andra tjänster

Efter utförd fuktutredning och när man fått reda på om och var problemen finns kan det vara idé att fortsätta med andra typer av prov för att se om det även finns problem med mögel. Har fuktproblemen funnits en period är det risk att även mögel har bildats och då behöver man göra en mögelsanering för att undvika risken för hälsoproblem.

UAMS utför fuktutredningar och mögelsaneringar runt om i Mälardalen i städer som Stockholm, Västerås, Enköping och Uppsala. Kontakta oss gärna för att veta mer.

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight