28 november 2022

Life Hack: Hur du förhindrar fukt och mögel på fönster och väggar vintertid 

Våra hem kan lätt bli fuktiga under de kallare månaderna så det är viktigt att se till att frisk luft kommer in i våra hem för att minska risken för kondens, fukt och mögel  

Har du märkt av imma eller kondens på dina fönster på morgonen de senaste veckorna? Med den säsongsbaserade temperatursänkningen är konens på fönster och väggar en vanlig förekomst och det ser inte bara otrevligt ut, de kan också orsaka fukt- och mögelproblem som påverkar vår hälsa.

Katt som slickar upp kondens på fönster. Fukt och mögel.

Faror med fukt och mögel

Fukt och mögel kan öka risken för luftvägsproblem och luftvägsinfektioner, samt allergier och astma. Inandning eller beröring av mögelsporer kan också orsaka en allergisk reaktion, som nysningar eller hudutslag. 

Det påverkar dock inte bara din hälsa: okontrollerad kondens kan skada träfönsterkarmar och tätningar på dina fönster, såväl som gipsarbeten i ditt hem. 

Om du upptäcker tecken på fukt eller mögel i ditt hem är det viktigt att du tar reda på varför det händer så snabbt du kan. Kondens är en av de möjliga orsakerna och det finns ett antal saker du kan göra för att ta itu med det. 

Professionell hjälp mot mögel 

Varför blir det så fuktigt?

Vi skapar nästan konstant fukt i våra hem genom aktiviteter som att laga mat, duscha, koka vattenkokaren – även andning bidrar till kondens. Uppenbarligen kan vi inte sluta andas, så vi måste öka luftcirkulationen i våra hem för att ta bort den överflödiga fukten, som ofta fångas av för effektiva (moderna välisolerade) fönster som fångar värme (och kondens) i våra hem. 

Att öppna ett fönster på vintern kan kännas fel, men det är ett av de snabbaste sätten att förbättra ventilationen. Först på morgonen, öppna några fönster för att släppa in frisk luft. Om du har använt ditt värmesystem, försök att göra detta innan det sätter igång. 

Vi utför ventilationskontroller

När du lagar mat eller duschar, öppna ett fönster i köket eller badrummet medan du genererar ånga så att den kan lämna byggnaden. Matlagning kan generera upp till tre liter vattenånga per dag, medan torkning av kläder inomhus, en mycket vanlig praxis under vintermånaderna, kan producera upp till fem liter vatten per dag. 

Fukt och konens på glas på vintern.
The heart is painted on the misted glass in winter

Om du märker kondens i bara ett rum eller en del av ditt hem, är det möjligt att du bara behöver förbättra luftcirkulationen i det området. Kök och badrum är ofta utsatta för kondens, till exempel, och även passiva aktiviteter som att sova kan generera vattenånga: två sovande vuxna kan producera upp till en halv liter vattenånga per natt, vilket är anledningen till att sovrumsfönster ofta immas på morgonen. En öppen sovrumsdörr medan du sover kan bekämpa detta nattliga luftflödesproblem. 

Mer om avfuktning i Stockholm 

Få hjälp av en saneringsfirma i Stockholm 

Om kalla fönster är huvudorsaken kan du lägga till ett lager fönsterglasskiva, lösa innerfönster, som finns tillgängligt från de flesta järnaffärer. Plastpanelerna är ett kostnadseffektivt sätt att blockera drag, hålla ett rum varmare och minska kondens. Och om du märker att vatten samlas på fönster eller väggar, var vaksam och torka bort det med hushållspapper eller en trasa. 

Om fukten kryper upp från golvet kan det bero på att huset är byggt med en platta direkt på mark. Då rekommenderar vi att du överväger ventilerade golv som motverkar att fukt stannar kvar mellan markplattan och golvet, vilket kan orsaka fukt- och mögelproblem.

Läs mer om Ventilerade golv

Om du har frågor, kontakta oss gärna så hjälper vi dig.

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight