17 september 2018

Så förebygger du fukt

Att få problem med mögel i sitt hus är något som man vill undvika både för att mögel kan innebära vissa hälsorisker och för att det är en onödig kostnad att behöva sanera sitt hem.

fukt på vinden

För att undvika att få mögel i sitt hem finns det en del saker man kan göra för att förebygga fukt.

Se till att huset är torrt

När man av någon anledning har fått en fuktskada i sitt hem kan det i längden leda till att mögel bildas. Mögel kan förutom sådant som problem med huvudvärk även leda till allergiska reaktioner. För att undvika att en fuktskada uppstår och mögel bildas finns det en del saker som kan göras.

Först och främst är det bra att hålla koll på sitt hus och se till att delar av huset som kan riskera att få fuktskador är torra. Det kan exempelvis vara på vinden eller i anslutning till husets grund. Det är även bra att se till så att ventilationen är som den ska i huset så att fukt som uppstår kan transporteras bort och huset kan hållas torrt.

Att rekommendera är även vid vissa fall att placera en avfuktare i huset. Avfuktaren suger upp fukten i luften och omvandlar den till vatten som sedan kan tömmas ur. Fördelen med en avfuktare är att den kan användas var som helst i huset.

Lukten kan vittna om mögel

Ett tips på hur man kan upptäcka att man har en fuktskada är att tänka på om det finns en illaluktande doft i huset. Lukten försvinner ofta efter att man har varit ett tag i huset eftersom luktsinnet vänjer sig. Om man märker att det alltid luktar när man kommit in kan det därför vara bra att veta att det kan vara ett tecken på mögel.

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight