31 juli 2023

Ta bort kondens snabbt och billigt - minimera mögel

När kallt väder sätter in kommer många att vakna upp till immiga fönster. Även om kondens kanske inte verkar vara ett stort problem, kan det ha en inverkan på människors hälsa och kan leda till mögel.

Här hittar du information om mögelsanering Stockholm

Kondens uppstår när den varma luften i bostäder träffar en kall yta som ett fönster eller dess karm, kakel, golv eller väggar. När värmen slås på skapar det en miljö där kondens kan uppstå som kan orsaka mögel i bostäder om den inte torkar eller torkas upp.

Mögel kan vara farligt för människors hälsa. Enligt Boverket är husägare med mögel i sina hem mer benägna att ha olika typer av hälsobesvär. Det är bättre att ta itu med kondens innan problemet blir för allvarligt och mögel börjar växa och sprida sig.

Använd en fönsterskrapa för att ta bort kondens

Husägare kan inte få bort fukt från sina hem helt - även människors andning släpper ut fukt i luften. Med detta i åtanke kan husägare behöva ta bort kondens manuellt då och då.

Ett av de snabbaste sätten att ta bort kondens från fönster är att använda en fönsterskrapa, trasa eller avfuktare. Beroende på hur dålig kondensen är kan du behöva upprepa processen varje morgon när du går upp, åtminstone under vissa årstider eller väderleksförhållanden.

Fuktskrapa mot fukt motverkar mögelproblem
En fönsterskrapa är billig och funkar effektivt för punktinsatser.

Avfuktare kan även användas i badrummet efter ett bad eller en dusch för att avlägsna eventuell överskottsfukt.

Små avfuktare är bra för att snabbt ta bort kondens och en del kan köpas för under tusenlappen. Ett billigt trick är att använda en billig fönsterskrapa och en gammal handduk för att få samma effekt. Skrapor kan köpas på nätet eller i butiker för så lite som 29 kr.

För att ta bort kondensen snabbt och billigt, torka av fönstrets yta med skrapan. När all fukt samlats till ett område, torka bort den med en disktrasa eller handduk.

Minimera fukt i hemmet

Våta kläder i hemmet bör undvikas där det är möjligt, men i Stockholm är det inte alltid möjligt att torka kläder utomhus, och framförallt inte under vintermånaderna.

Om du måste torka kläder inomhus, lägg inte blöta kläder på varma element eftersom det släpper ut för mycket fukt på kort tid.

Och du tvättar ofta kan du fundera på att köpa en torktumlare. Även om torktumlare kan vara dyrt vid inköpstillfället, med levnadskostnaderna just nu, kommer användningen av en att minska mängden fukt i ditt hem om du har ventilationen korrekt utförd.

När du har ett bad kan husägare hålla kondens till ett minimum genom att sätta kallt vatten i badet innan det är varmt. Detta kan avsevärt minska mängden ånga i badrum, enligt Evan.

Det är dock inte bara badrummet som skapar fukt. När man lagar mat i köket måste husägare se till att de använder lock på kastruller för att hålla fukten i rummet till ett minimum.

Se till att fönstren är öppna även när du lagar mat eller använd en fläkt för att avlägsna överflödig fukt.

Förbättra luftcirkulationen i rum som är utsatta för mögel

Att hålla luften flödande i ditt hem kommer att minimera risken för mögeltillväxt. Att flytta ut möbler från dina väggar, hålla luftventilerna fria och inte överfylla dina skåp kommer att förbättra luftflödet i ditt hem.

Även om ingen vill ha ett kallt badrum på vintern bör du inte dragsäkra rum som är benägna att bli fuktiga. Genom att göra det minskar du luftflödet i ditt badrum vilket kommer att leda till kondens och fuktbildning.

Läs mer om avfuktning

Läs mer om mögelutredning och fuktmätning

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight