28 mars 2019

Det här är ett sjukt hus

Ett sjukt hus är ett hus där det finns någon typ av problem som leder till symptom hos dem som vistas i huset. Det kan exempelvis vara en fuktskada eller en mögelskada.

Besikta hus själv innan husköp

För att ta reda på om man bor i ett sjukt hus kan en utredning inom fukt och mögel behövas.

Läs mer om mögelutredning

Utredning inom fukt och mögel

I ett sjukt hus kan det alltså exempelvis finnas problem med fuktskador och mögel. Att man får fukt- och mögelbesvär i huset kan i sin tur bero exempelvis på att det har varit en vattenläcka eller att det av någon anledning är för höga nivåer av fukt i hemmet. Det kan till exempel vara att fukt kommer in i huset utifrån.


Om de som bor i ett hus lider av hälsobesvär som brukar förknippas med sjuka hus kan det vara bra att göra en utredning inom fukt och mögel för att reda ut bakgrunden till besvären. Vid en utredning inom fukt och mögel går man igenom huset för att se tecken på skador och påväxt. En besiktningsman utför en okulär besiktning samt en bedömning av lukten i hemmet.


Om det efter utredningen visar sig att man bor i ett sjukt hus finns det sedan en rad åtgärder som kan tas beroende på vilka problem som finns.

Åtgärda orsakerna till sjuka hus-symptomen

Om utredningen visar att man exempelvis har mögel i hemmet måste det skadade materialet behandlas eller bytas ut. Det finns ett flertal metoder för sanering av mögel. Om man istället har en fuktig golvplatta vidtas åtgärder för att minska fukten.

Oavsett vad som är bakgrunden till att man har ett sjukt hus så gäller det att få bukt med problemen och också åtgärda de bakomliggande orsakerna för att undvika att problemen kommer tillbaka.

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight