23 februari 2023

Slipp hussvamp – här är några steg du kan vidta

Hussvamp eller Serpula lacrymans är en svampart allmänt känd som hussvamp. Det är en destruktiv trärötningssvamp som kan orsaka allvarliga skador på träkonstruktioner och byggnader, särskilt i områden med hög luftfuktighet och dålig ventilation.

Hussvamp växer på och förbrukar cellulosa och lignin i trä, vilket gör att det blir sprött och svagt. Svampen kan snabbt spridas genom byggnader och orsaka omfattande skador på konstruktionsvirke, golvbrädor och golvlister.

Hussvamp är ett allvarligt problem som kräver snabba åtgärder för att förhindra ytterligare skador på byggnaden. Behandling innebär vanligtvis att man tar bort och ersätter det påverkade träet, förbättrar ventilationen och fuktkontrollen och använder svampdödande behandlingar för att döda svampen.

Hussvamp angrepp under golv
Hussvampsangrepp under golvet.

För att undvika att få hussvamp i ditt hus finns det flera steg du kan vidta:

Håll ditt hem torrt

Det viktigaste steget för att förhindra hussvamp är att kontrollera fuktnivåerna i ditt hem. Reparera eventuella läckor omedelbart och se till att byggnaden har ordentlig ventilation och dränering för att förhindra att fukt samlas.

Inspektera ditt hem efter hussvamp regelbundet

Regelbundna inspektioner kan hjälpa dig att fånga eventuella tecken på hussvamp tidigt, innan det blir ett stort problem. Leta efter tecken på fukt, vattenfläckar eller unken lukt och kontrollera eventuella sprickor eller skador på träet.

Behandla eventuella angrepp omedelbart

Om du hittar tecken på hussvamp eller andra träförstörande organismer är det viktigt att behandla problemet omgående. Detta kan innebära att man tar bort och byter ut skadat trä och använder svampdödande behandlingar för att döda svampen.

Upprätthåll god luftcirkulation

God luftcirkulation kan hjälpa till att förhindra att fukt samlas i ditt hem. Håll dörrar och fönster öppna när det är möjligt och använd fläktar eller avfuktare för att hålla luften torr.

Använd behandlat trä

Att använda behandlat trä kan bidra till att förhindra hussvamp genom att göra träet mer motståndskraftigt mot fukt och förruttnelse. Behandlat trä används ofta för utomhuskonstruktioner som däck och staket, men det kan också användas inomhus i områden som är utsatta för fukt eller hög luftfuktighet.

Mer om hussvamp

Se bilder på hussvamp i vårt bildgalleri

Läs mer om utredning och sanering av hussvamp

Läs 8 saker som är bra att veta om hussvamp

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight