30 december 2022

Minsta rekommenderade temperatur inomhus för att undvika problem med fukt

Fukt är en viktig faktor att tänka på när du sänker inomhustemperaturen i ditt hem eller på din arbetsplats, speciellt om du bor i ett kallt klimat. Även om det kan vara frestande att skruva ner termostaten för att spara energi och pengar på uppvärmningskostnader, är det viktigt att vara medveten om de potentiella farorna med överdriven fuktuppbyggnad när inomhustemperaturen faller under 15° C.

Boverket rekommenderar att inte sänka temperaturen inomhus till lägre än 15° C. Lyssna till inslaget från Ekot om Boverkets varning här.

Riskerna med mögeltillväxt i det svenska klimatet

En av de största riskerna med att sänka inomhustemperaturen för mycket är en ökad risk för mögeltillväxt. Mögel trivs i fuktiga, fuktiga miljöer och kan växa på en mängd olika ytor, inklusive väggar, tak och möbler. När inomhustemperaturen är för låg kan fukt från luften kondensera på dessa ytor, vilket ger de perfekta förutsättningarna för mögel att växa.

Förutom hälsoriskerna som är förknippade med mögelexponering, såsom andningsproblem och allergiska reaktioner, kan fuktuppbyggnad också leda till andra problem, såsom strukturella skador på ditt hem eller arbetsplats. Överdriven fukt kan göra att trä ruttnar och försvagas, vilket leder till kostsamma reparationer.

Upprätthålla en hälsosam luftfuktighetsnivå inomhus

För att förhindra fuktuppbyggnad och därmed förknippade risker är det viktigt att hålla en hälsosam inomhusfuktighetsnivå. Den optimala luftfuktigheten för inomhusutrymmen är mellan 40 % och 60 %. Du kan övervaka luftfuktigheten i ditt hem eller på din arbetsplats med hjälp av en hygrometer, som är en enhet som mäter luftfuktigheten.

Det finns flera steg du kan vidta för att upprätthålla en sund luftfuktighet inomhus. Även för torr luft kan orsaka problem. En av de mest effektiva metoderna är att använda en luftfuktare, som tillför fukt till luften och hjälper till att förhindra överdriven torrhet. Det är viktigt att använda en luftfuktare på ett ansvarsfullt sätt, eftersom överfuktning kan leda till andra problem, såsom ökad dammkvalsteraktivitet och tillväxt av andra typer av skadedjur.

Det vanliga problemet i Sverige är dock att fuktigheten blir för hög. Läs mer om avfuktningsteknik här

Förbättra ventilationen för att förhindra fuktuppbyggnad

Ett annat viktigt steg att ta är att se till att ditt hem eller din arbetsplats är väl ventilerad. Detta kommer att hjälpa till att avlägsna överflödig fukt från luften och förhindra att den kondenserar på ytor. Du kan förbättra ventilationen genom att öppna fönster, använda frånluftsfläktar och se till att det inte finns några blockeringar i ditt ventilationssystem.

Läs mer om ventilationskontroll

Underhåll ditt värmesystem för att förhindra fuktuppbyggnad

Slutligen är det viktigt att underhålla ditt värmesystem ordentligt för att säkerställa att det fungerar effektivt och effektivt. Detta inkluderar rengöring och byte av filter regelbundet och att ditt system servas av en fackman regelbundet.

Genom att vidta dessa försiktighetsåtgärder kan du hjälpa till att minimera riskerna för fuktuppbyggnad och skydda ditt hem eller arbetsplats från farorna med mögel och andra fuktrelaterade problem. Även om det är viktigt att vara energieffektiv är det lika viktigt att prioritera hälsan och säkerheten i ditt hem eller på din arbetsplats genom att upprätthålla en sund luftfuktighet inomhus.

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight