29 november 2021

10 tecken på att det kan finnas mögel i huset

Tecken på att det kan finnas mögel i huset
Om du konstant känner dig sjuk kan orsaken vara mögel.

De flesta har en mögelhistoria som innefattar en glömd matlåda på kontoret. Men det finns mögel som kan vara riktigt farlig. Här listar vi 10 saker som kan vara tecken på att det finns problem med mögel i huset.

Ett litet antal mögelarter producerar ett ämne som kallas mykotoxin, vilket kan leda till andningsproblem, huvudvärk och till och med permanenta neurologiska skador. Mindre allvarliga, men fortfarande problematiska, symtom inkluderar en rinnande näsa, nysningar eller att du upplever en irriterande lukt.

Här är några subtila tecken på att ditt hus kan ha problem med skadligt mögel.

1. Luftkonditioneringen eller varmluftspumpen luktar konstigt

Lukt från luftkonditionering
Om luftkonditioneringen luktar illa kan det vara tecken på mögel

Ett subtilt tecken på mögel är en otäck lukt som kommer från din luftkonditionering eller ditt värmesystem .

Särskilt fristående luftkonditioneringsenheter är i riskzonen för mögeltillväxt. De är fuktiga, mörka och utsätts ofta för varma temperaturer när de inte används på somrarna. Att placera en luftkonditionering i en uppvärmd källare eller garderob under vintern ökar också sannolikheten för att mögel utvecklas.

För att förhindra att mögel växer i dina värme- eller kylsystem, låt dem kontrolleras regelbundet av en specialist.

2. Fogen mellan dina duschplattor är mörk

Mörk fog mellan plattorna kan bero på mögel
Mörk fog mellan plattorna kan bero på mögel

Det är sannolikt en typ av mögel i huset. Men oroa dig inte för mycket. Den goda nyheten är att det förmodligen är den ofarliga typen.

Men om det nyligen var en läcka i badrummets VVS eller översvämning i ett angränsande rum, kan du ha att göra med en mer giftig typ av svamp som endast bör avlägsnas av proffs. Beställ provtagning för att testas så att du kan bekräfta att din dusch är säker.

3. Din tapet flagnar – mögel i huset?

Om tapet och färg börjar lossna eller flagna kan det vara ett tecken på mögelproblem
Tapet som flagnar kan signalera att du har ett mögelproblem.

Även om viss missfärgning och smuts kommer att drabba din tapet så småningom, kan ovanliga flagningar eller fenomen som bubblor eller sprickbildning signalera närvaron av fukt i väggen. Okontrollerad fukt kan leda till mögel. Håll ett öga på dina väggar och se till att vara uppmärksam på alla områden som känns fuktiga eller ser skeva ut.

4. Du känner dig ständigt förkyld

Ill man having cold at home
Manlig förkylning är inget att leka med.

Symtom på en mögelreaktion kan vara så subtila som en ständigt rinnande näsa och nysningar. Den där förkylningen som du bara inte verkar skaka kan faktiskt vara ett lömskt tecken på mögel i huset.

Boverket skriver så här

I en fukt- och mögelskadad byggnad ökar risken att du upplever något av följande symtom:

- allergi, förvärrad astma

- försämring av eksem, hudrodnad, klåda, hudutslag

- huvudvärk, illamående, yrsel

- irritation i ögon

- irritation i övre luftvägarna, ont i halsen, hosta och nysningar

- tung andning

- koncentrationssvårigheter

- regelbundna infektioner i luftvägarna

- sömnsvårigheter

- trötthet

- täppt näsa, snuva, bihåleinflammation.

Boverket

Försök att märka om dina symtom verkar förvärras efter att ha tillbringat tid i ett visst rum eller direkt efter att du är klar med tvätten i källaren, till exempel.

5. Du hittar mörka eller färgade fläckar på dina väggar

Om du märker något oregelbundet på din vägg, låt det kollas upp.
Ser det ut så här är det verkligen inte bra.

Mögel kan förekomma i många former, texturer och färger. Det kan se ut som allt från grönt, droppande slem – definitivt något du skulle lägga märke till – till ett ofarligt grått ludd. Om dina väggar buktar ut fläckvis är det värt att dubbelkolla att det inte finns en läcka i rören eller någon okontrollerad luftfuktighet i rummet.

6. Du känner en unken lukt

Om det fortfarande luktar hur mycket du än rengör kan det vara mögel.
Om det fortfarande luktar hur mycket du än rengör kan det vara mögel.

Om saker i ditt hem plötsligt luktar lite värre än vanligt , även efter att du har rengjort alla vanliga misstänkta, kan du få mögelproblem på händerna.

En ledtråd om att den unkna lukten är mögel i huset – och inte bara resultatet av att det går för lång tid mellan dammsugarna – är om lukten blir starkare i ett område av ditt hus, eller till och med ett hörn av ett rum. Om du har tvättat mattan, ångat gardinerna och tagit ut soporna utan att ta bort den konstiga lukten, kan det vara mögel.

7. Du använder en luftfuktare

En luftfuktare kan vid överdriven användning ge upphov till mögel.
Mums för mögel

Den fuktiga luften kan göra underverk för din hud, men den kan också uppmuntra tillväxten av mögel.

Att använda en luftfuktare på en låg inställning under de torra vinter- eller sommarmånaderna borde inte orsaka dig några större problem, men om du ständigt fuktar, bör du regelbundet kontrollera att all den extra fukten inte ger näring till mögel.

8. Du bor i ett nybyggt hus

Modern Architectural House Facade
Även nybyggda hus kan ha mögel.

Ja, det stämmer – moderna hem är faktiskt ökända för mögelproblem.

Till skillnad från gamla, dragiga stenhus är moderna hem faktiskt byggda så tätt att vatten och fukt tenderar att samlas när det väl inträffar inuti snarare än att ventileras naturligt. Moderna apparater som diskmaskiner och torktumlare kan också generera den fukt och värme som behövs för att mata en växande svampkoloni.

9. Du är trött hela tiden

Snoozar du mycket mer än du brukade?
Snoozar du mycket mer än du gjort förut?

Giftigt mögel påverkar alla olika, och ett möjligt tecken på en reaktion är en känsla av trötthet. Om du är beroende av att trycka på snooze-knappen och inte verkar vakna under dagen, kan mögel vara roten till problemet.

10. Handfatet eller toaletten översvämmas

Det kan vara dags att kontrollera dina rör.
Det kan vara dags att kontrollera dina rör.

De flesta vet att en stor källaröversvämning kan leda till mögel, men även en mindre incident som ett svämmande badkar eller ständigt läckande rör kan skapa förutsättningar för mögelangrepp.

Om du misstänker att ditt hem är angripet av mögel är det bästa du kan göra att söka råd från en professionell mögelsaneringsspecialist. De kommer att kunna testa ditt hem och eventuella prover för att bestämma arten av mögel och potentiell fara för dig och din familj.

Behörig Våtrum Bygg Keramik Rådet
ISO 9001 Certifierad
ISO 14001 Certifiering
homeapartmentdroplighterpoopcloudcloud-checkdatabasestarflaginboxenterlicenselaptop-phoneconstructiondiamondleafpawsadunlinkmagnifierchevron-rightwarningquestion-circlecheckmark-circleframe-contractlayersfunnelhighlight